Bakteriocyny
Adrianna |
grupa substancji zdolnych do antagonistycznego oddziaływania zwykle na bliskospokrewnione grupy drobnoustrojów z wytwarzającymi je organizmami.
To związki o charakterze białkowym, produkowane przez liczne bakterie. Są to związki silnie zróżnicowane pod względem aktywności biologicznej, sposobu oddziaływania, warunków produkcji, właściwości fizycznych, biochemicznych i genetycznych.
Ze względu na strukturę chemiczną bakteriocyny dzielą się na 3 grupy:
- mikrocyny
- lantybiotyki
- polipeptydy niezawierające lantioniny
Właściwości bakteriocyn:
- działanie bakteriobójcze lub bakteriostatyczne,
- mechanizm działania: poracja membrany cytoplazmatycznej, liza komórek, hamowanie lub zakłócanie syntezy DNA, RNA, białek,
- kodowane przez geny plazmidowe lub chromosomowe, genowi odpowiedzialnemu za syntezę danej bakteriocyny towarzyszy gen oporności na własną bakteriocynę.
Bakteriocyny znalazły zastosowanie między w konserwacji żywności, jako dodatek do mydeł, kremów, past do zębów, toników, oraz jako składniki nowych leków.
Bakteriocyny mogą być wytwarzane przez liczne bakterie: Bacillus, Clostridium, Lactococcus, Mycobacterium, Sarcina, Lactobacillus, Pediococcus, Enterococcus, Acinetobacter i inne.