Biosensor
Filip |
jest to czujnik, kórego element biologiczny oddziałuje z substancją oznaczaną, a efekt jest przekształcany przez zespolony z nim element niebiologiczny (transduktor) na sygnał elektryczny.
Biosensory są urządzeniami zminiaturyzowanymi, co niesie za sobą zmniejszenie czułości. Są wykorzystywane m.in. w badaniach środowiska, analityce medycznej i kontroli procesów technologicznych.
Ogólne różnice w budowie biosensorów dotyczą elementu biologicznego oraz transduktora.
Ze względu na sposób przekształcenia sygnału (transdukcji) wyróżnia się biosensory:
- potencjometryczne
- woltametryczne i amperometryczne
- optoelektroniczne
- piezoelektryczne
- termistorowe
Elementem biologicznym biosensora może być enzym, przeciwciała, żywe mikroorganizmy, tkanki rośline lub zwierzęce.
Przykładowy biosensor: czujnik amperometryczny glukozy, w którym glukoza jest zamieniana przez umieszczoną w biosensorze oksydazę glukozy w reakcji:
glukoza + O2 -> kwas glukonowy + H2O2
Detekcja odbywa się przez pomiar spadku ilości redukowanego tlenu na elektrodzie platynowej Clarka.