ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Czerwone mięso a rozwój raka?

Żywieniowcy, po ogłoszeniu wyników długoterminowych badań nad związkiem spożywanych produktów a ryzykiem wystąpienia raka, namawiają do jedzenia większych ilości drobiu, ryb i fasoli. Dlaczego? Ponieważ dieta oparta na burgerach, kiełbaskach i smażonych stekach znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia raka okrężnicy i odbytnicy (ang. colon/rectal cancer).

Nowotwory okrężnicy i odbytnicy w samych Stanach Zjednoczonych są jednym z trzech najczęściej występujących przypadków raka.

Michael Thun razem z innymi naukowcami z American Cancer Society (ACS) w Atlancie analizowali związek między nawykami żywnościowymi (głównie jedzeniem czerwonego mięsa) u 150, 000 Amerykanów a częstością wystąpienia u nich nowotworu okrężnicy i odbytu.

Zaskakujące i jednocześnie przerażające jest to, że u grupy badanych, którzy jedli bardzo często czerwone mięso ryzyko zachorowania na raka było o 40% większe niż u pozostałych. Prawdopodobnie winne są tu jony żelaza i toksyny tworzone lub uaktywniane podczas przechowywania lub przygotowania mięsa. Oczywiście przypuszczenia te należy potwierdzić dalszymi badaniami, ale może następnym razem zastanówmy się zanim zjemy smażonego befsztyka. Może lepiej skonsumować kurczaka lub rybę?

Źródło: Nature

Komentarze

uma4@wp.pl | 2007-06-01 00:00:00
Wszedzie czytam,ze czerwone mieso jest niezdrowe, ale nigdzie nie moge sie doczytac co to wlasciwie jest to czerwone mieso. Domyslam sie, ze to moze byc wieprzowina, ale nadal nie jestem pewna. Czy mieso wolowe tez nalezy do czerwonego, a cielecina,albo jagniecina?jednego sie doczytalam, ze kurczaki nie sa czerwonym miesem no i ryby rowniez.
Z powazaniem -niepewna czytelniczka.