Pomidor transgeniczny Flavr Savr - pierwsze GMO wprowadzone do obrotu
Marcin Kawa | 2004-10-15
Pomidor transgeniczny Flavr Savr w 1994 roku był pierwszym GMO wprowadzonym do obrotu. Modyfikacja genetyczna pomidora Flavr Savr polegała na zmniejszeniu w nim aktywność genu, który odpowiada za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora. Tak zmodyfikowany pomidor lepiej znosił transport i dłużej zachowywał świeżość.
Były to pomidory Flavr Savr, które zostały w 1994 r. dopuszczone do sprzedaży w USA.
Do genomu tego pomidora został wprowadzony odwrócony gen poligalakturonazy (PG) - enzymu rozkładającego ścianę komórkową. RNA powstałe po transkrypcji odwróconego genu łączyło się komplementarnie z mRNA prawidłowego genu PG, co uniemożliwiało przyłączenie się rybosomu, i w konsekwencji syntezy enzymu. Ta metoda jest typu: antysensu (inhibicja antysensowna).
Inna metoda polega na wprowadzaniu nie odwróconego genu PG, ale krótszego niż prawidłowy - także hamuje syntezę PG - jest to inhibicja sensowna.
Obecnie już 80% z 10.000 odmian pomidora występującego na świecie było modyfikowanych genetycznie.
Celem innych modyfikacji genetycznych pomidorów jest zwiększenie suchej masy, poprawa barwy, poprawia smaku, odporność na herbicydy (środki chwastobójcze), odporności na szkodniki, a także zwiększenie odporności na niekorzystne warunki środowiskowe, np. pomidory rosną na silnie zasolonych glebach.