Herbata na Alzheimera?
Agnieszka Przybyszewska | 2006-10-19
Regularne picie herbaty, zarówno czarnej, jak i zielonej, może redukować ryzyko wystąpienia zwyrodnieniowych zaburzeń mózgu związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera – to wyniki badań nad ochronną rolą katechin na układ nerwowy, związków obecnych w ekstrakcie z herbaty.
Badanie przeprowadzono w Douglas Hospital Research Centre (DHRC), wyniki opublikowano w the European Journal of Neuroscience.
"Przyjrzeliśmy się ochronnym efektom ekstraktów dwóch herbat i ich głównym związkom, zwanym katechinami, na umierające komórki nerwowe." - powiedział Rémi Quirion, PhD, Scientific Director of the DHRC and of the Institute of Neurosciences, Mental Health and Addiction (CIHR), główny autor badań. "Nasze odkrycia pokazały, że podawanie ekstraktu, zarówno czarnej i zielonej, herbaty oraz katechin silnie zapobiega śmierci neuronów. Są to pierwsze badania pokazujące dobroczynne działanie herbaty."
Katechiny są związkami należący do grupy flawonoidów, związków szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. To one m.in. nadają barwę płatkom kwiatów i owocom. W naszym organizmie katechiny regulują aktywność wielu enzymów – m.in. COMT - odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny. W połączeniu z kofeiną i fenolokwasami (innymi naturalnymi składnikami ekstraktu herbacianego) intensyfikują termogenezę, odpowiedzialną za wzmożone zużywanie tłuszczów zapasowych.
Badania przeprowadzono na hodowlach komórkowych neuronów. Po potraktowaniu ich amyloidem – białkiem, którego odkładanie się w mózgu jest przyczyną choroby Alzheimera, neurony ginęły. Jednak, w hodowlach, gdzie wcześniej dodano ekstrakty z herbaty i katechiny, pomimo obecności amyloidu neurony przetrwały.
"Te badania wskazują na ochronną rolę katechin w układzie nerwowym."- powiedział Stéphane Bastianetto, naukowiec z DHRC. "Pomimo, że nie prowadziliśmy badań klinicznych na ludziach, to nasze wyniki sugerują, że regularne picie czarnej lub zielonej herbaty może redukować ryzyko wystąpienia chorób neurozwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera."
Źródło: McGill University
Komentarze
Souichi Tomoe | 2006-10-20 00:00:00
Zawsze lubiłem zieloną herbatę, ale teraz polubiłem ją bardziej... :-)
P> | 2006-10-20 00:00:00
Cieszę się, że piję tyle herbaty:)
biotechnolog | 2006-10-24 00:00:00
Ja słyszałem, że picie herbaty zwieksza ryzyko zachorowania na Alzheimera, ponieważ liście herbaty zawierają duże ilości glinu.
Koper | 2006-10-25 00:00:00
Picie czerownego wina też jest zdrowe, o tym więcej tutaj: http://www.biotechnolog.pl/news-194.htm
Souichi Tomoe | 2006-11-02 00:00:00
A browca też? :)
lol | 2010-12-08 10:26:00
z tym glinem masz racje bo liscie herbaty zawieraja aluminium , ale tylko jak pijemy herbate z cytryna to te aluminium łączy sie. Wtedy moze powodowac horobe. Ta wiec herbata ale nie z cytryna