ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Interleukina 12 i alergie pokarmowe

Odkryto istotną cząsteczkę biorącą udział w odporności na alergeny pokarmowe. Jak się okazało po badaniach nad wrażliwymi i nie wrażliwymi na alergeny myszami, interleukina 12 jest odpowiedzialna za kierowanie odpowiedzią immunologiczną w alergiach pokarmowych.

Odkrycie dokonał zespół naukowców z Institute of Food Research w Norwich, w Wielkiej Brytanii. Wyniki badań zostały opublikowane w internetowej wersji magazynu the Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Alergie są coraz częstszym zjawiskiem występującym w ludzkiej populacji. Mogą być spowodowane różnymi czynnikami, w tym także składnikami pożywienia. Dotychczas nie znano dokładnych podstaw immunologicznych alergii pokarmowych i nie znane są sposoby leczenia tej choroby. Odkrycie wydaje się być początkiem dla nieistniejących dotychczas terapii antyalergicznych.

Głównym zadaniem układu immunologicznego u zdrowych osób jest obrona organizmu przed chorobotwórczymi substancjami takimi jak bakterie, wirusy czy toksyny. Obrona taka polega na produkcji i uwalnianiu odpowiednich komórek układu odpornościowego, które zwalczają antygeny. U niektórych osób jednak, układ odpornościowy reaguje w podobny sposób także na niektóre składniki pokarmowe.

Alergie pokarmowe są jednym z wielu schorzeń zaliczanych do tak zwanych chorób cywilizacyjnych. W alergiach pokarmowych układ immunologiczny nadmiernie reaguje na substancje znajdujące się w pożywieniu. Do najczęściej „uczulających” produktów spożywczych należą jajka, orzechy, soja, pszenica, skorupiaki i mleko.

Alergie pokarmowe nie są do końca zrozumianym schorzeniem, ponieważ mogą być spowodowane przez całą gamę różnorodnych substancji i dawać tak samo różnorodne, złożone objawy. Reakcje immunologiczne na alergeny znajdujące się w pożywieniu mogą być od niewielkich, praktycznie niezauważalnych do śmiertelnych. Mogą one także występować natychmiast lub też z opóźnieniem.

U wielu osób stwierdza się także nietolerancję na pewne składniki pokarmowe, nie wiąże się to jednak, jak w przypadku alergii pokarmowej, z produkcją przeciwciał i histaminy przez układ odpornościowy.

Niektóre z alergii pokarmowych mogą trwać całe życie, inne natomiast znikają wraz z wiekiem. Jak dotąd nie opracowano żadnej skutecznej metody leczenia alergii pokarmowych, dlatego jedynym sposobem zapobiegania alergii jest unikanie kontaktu z alergenem.

Naukowcy z Norwich odkryli, że cząsteczka interleukiny 12 (IL-12) jest nieobecna podczas odpowiedzi alergicznej. Według naukowców, gdy alergen zostanie dostarczony w obecności interleukiny 12, będzie możliwym kontrolować taką reakcję alergiczną. Zidentyfikowano zatem brakującą cząsteczkę, której funkcją jest kontrola odpowiedzi immunologicznej.

W odpowiedzi na alergen pokarmowy organizm produkuje przeciwciała E, które są normalnie wytwarzane podczas walki z pasożytami. W najpoważniejszych przypadkach takie „niepotrzebne” wydzielanie przeciwciał prowadzi do szoku anafilaktycznego.

W poprzednim badaniu naukowcy z Norwich odkryli, że subpopulacja komórek dendrytycznych występująca w krwi obwodowej odgrywa istotną rolę w podejmowaniu decyzji przez układ immunologiczny dotyczących reakcji na dany antygen.

W ostatnio przeprowadzonym badaniu naukowcy porównali natomiast aktywność komórek dendrytycznych pobranych z jelita i śledziony chorej na alergię myszy z tymi od myszy nie wykazującej objawów alergii. Odkryto, że u wrażliwej na alergeny myszy komórki dendrytyczne przestały produkować IL-12, dlatego też cząsteczka ta stanie się prawdopodobnie celem przyszłych terapii antyalergicznych.

Interleukina 12 produkowana przez komórki dendrytyczne znajdujące się w kępkach Peyer’a, skupiskach tkanki limfoidalnej, jest zatem krytyczna dla braku wrażliwości na alergeny pokarmowe.

Źródła:
- Temblak, J.N. et al. (2007) Production of IL-12 by Peyer patch-dendritic cells is critical for the resistance to food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology.
- Ray Formanek Jr.: Food Allergies: When Food Becomes the Enemy, FDA