ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Kontrole produktów pod kątem zawartości składników MG

Od poniedziałku ruszy w całej Polsce kontrola artykułów spożywczych pod kątem zawartości w nich składników modyfikowanych genetycznie i ich oznakowania - czytamy w dzisiejszym wydaniu Rzeczpospolitej.

Kontrolę przeprowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W każdym województwie przebadanych zostanie sześć jednostek, m.in. hurtownie i hipermarkety. Zgodnie z obowiązującą ustawą o GMO (z dnia: 2001-06-22)informacja na opakowaniu o zawartości produktów GMO musi się znajdować, jeśli ich obecność przekracza 0,9 proc. Wyniki kontroli poznamy pod koniec stycznia.

Z wcześniejszych kontroli IJHARS wynika, że z roku na rok przybywa w Polsce produktów rolno-spożywczych z elementami GMO. Najczęściej wprowadzanymi na nasz rynek jest soja i jej przetwory. W 2003 roku ponad 99 proc. importowanej i znajdującej się w obrocie śruty sojowej, z której wyrabia się pasze, deklarowane było przez przedsiębiorców jako produkt genetycznie modyfikowany.
Także już od ponad dwóch lat zezwolono na wprowadzenie do obrotu zmodyfikowanej genetycznie kukurydzy linii MON 810 firmy Monsanto. A we wrześniu Komisja Europejska, po raz pierwszy w historii, zaaprobowała dopisanie do Katalogu Roślin Uprawnych odmian zmodyfikowanych genetycznie - 17 odmian tej właśnie kukurydzy.

W placówkach naukowych odbywają się próby polowe, tzw. zamierzone uwalnianie GMO do środowiska. Ministerstwo Ochrony Środowiska wydało w tej sprawie sześć zezwoleń. Trzy kolejne mają dotyczyć uprawy transgenicznego ziemniaka i lnu.

Źródło, więcej informacji: Geny zysku - artykuł źródłowy Rzeczpospolitej.