Mięso i mleko ze sklonowanej krowy jest bezpieczne
Marcin Kawa | 2005-04-12
Amerykańscy i japońscy naukowcy twierdzą, że spożywanie mleka i mięsa pochodzących ze sklonowanych krów jest bezpieczne dla człowieka.
Wnioski takie wysnuto po przebadania mięsa z dwóch byków i mleka od czterech krów, sklonowanych w ostatnim czasie.
Wcześniej obawy dotyczące bezpieczeństwa wzbudził między innymi fakt, że prawdopodobnie klony żyją krócej niż oryginały.
Stwierdzono, że nie ma znaczących różnic w składzie mięsa i mleka zwierząt sklonowanych i tych urodzonych naturalnie. Wszystkie parametry mięsa i mleka sprawdzane w trakcie naszych badań mieszczą się w granicach obowiązujących żywność dopuszczaną do sprzedaży.
Z dotychczasowych doświadczeń wynika również, że często dochodzi do deformacji w organizmach klonów oraz nie poznano jeszcze wszystkich długotrwałych skutków klonowania zwierząt.
Wiek materiału genetycznego sklonowanego organizmu jest identyczny z wiekiem dawcy. Klon nie jest pozbawiony wad genetycznych wieku starczego dawcy i ma mniejszą odporność na choroby.
Owca Dolly - pierwszy sklonowany ssak, została uśpiona ze względu na nieuleczalna chorobę płuc w 6. roku życia (owce żyją średnio 11-12 lat). Wcześniej cierpiała także na zwyrodnieniową chorobę stawów.
Po opublikowaniu badań dotyczących mięsa i mleka od sklonowanych krów, odezwali się już krytycy.
Sceptycy twierdzą, że do badań użyto zbyt małej grupy zwierząt, więc wyciąganie jakichkolwiek wniosków jest przedwczesne.
Na razie mięso i mleko sklonowanych zwierząt nie są dopuszczone do sprzedaży. - Jest to delikatny problem polityczny, nie tylko naukowy, potrzeba czasu, aby opinia publiczna zaakceptowała fakt, że mięso i mleko sklonowanych zwierząt w niczym nie zagrażają zdrowiu - podkreślił prof. Yang, jeden z naukowców przeprowadzających badania.
Amerykańska FDA - Food and Drug Administration, komisja do spraw żywności i leków - dotychczas nie zezwoliła na sprzedaż mięsa i mleka ze sklonowanych zwierząt, mimo że już w 2002 roku Amerykańska Akademia Nauk poinformowała, że produkty tego rodzaju nie zagrażają ludzkiemu zdrowiu.
Źródło / na podstawie: BBC News, Rzeczpospolita
Komentarze
pipolit | 2005-04-14 00:00:00
mięso powino być tylko z klonowanych krów bo byki tylko wykorzystują te krowy a krów klonowanych nie chcą
Kolejny krok ku... | 2006-11-10 00:00:00
...zagładzie naszego gatunku.. moze produkcja klonów i otrzymywanie rozwiązało by jakieś problemy żywnościowe na swiecie ale trzeba miec na uwadze to ,że naukowcy mogą sie mylić i co będzie jak po 5 latach wyjdzie na jaw ze jednak mleko takie no do konca bylo zdrowe ?? pozatym skoro klony chorowały to logicznym staje sie pytanie czy mleko z takich zwierząt nie wywoła choroby u konsumenta ?
Ludzki genom | 2010-08-18 00:34:20
W prawdziwość słów owych naukowców wierzę jak wściekłemu psu:))
Władysław | 2010-08-25 21:22:42
Juz niebawem Bóg was za to rozliczy, że rujnujecie ziemię i narażacie ludzkość na degradację biologiczną...(Apk. 11,18).