Organizmy transgeniczne, GMO
Modyfikacje genetyczne szkodliwe dla środkowiska
Marcin Kawa | 2005-04-03 | @3
Wyniki czwartego i ostatniego testu w ramach programu FSE dotyczącego upraw żywności transgenicznej w Wielkiej Brytanii wskazują, że modyfikowany genetycznie rzepak jest bardziej szkodliwy dla środowiska niż jego tradycyjna odmiana.
*Złoty ryż* jeszcze bardziej złoty
Filip Gołębiowski | 2005-04-01 | @2
Naukowcy pracujący dla firmy biotechnologicznej Syngenta otrzymali genetycznie zmodyfikowaną odmianę tzw. złotego ryżu, która produkuje około 20 razy więcej β-karotenu, niż poprzednia odmiana. Mają nadzieję, iż jego uprawa w tzw. krajach Trzeciego Świata, pomoże zmniejszyć niedobór witaminy A u tamtejszych ludzi. β-karoten jest związkiem będącym prekursorem witaminy A. Organizm nie potrafi samodzielnie go wyprodukować, dlatego musi być dostarczany w pożywieniu, w przeciwnym wypadku człowiek jest narażony na objawy niedoboru witaminy A. Jednym z nich jest ślepota dzieci.
2-letni zakaz uprawy kukurydzy MG w Polsce?
Marcin Kawa | 2005-03-30 | @0
Rada Ministrów przyjęła reasumpcję decyzji w sprawie wprowadzenia czasowego zakazu stosowania do siewu materiału genetycznie zmodyfikowanych odmian kukurydzy linii MON 810 oraz obrotu tym materiałem.
PFB: Polski rolnik chce GMO
Marcin Kawa | 2005-03-30 | @2
Większość polskich rolników opowiada się za możliwością uprawy w naszym kraju roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) - wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Polskiej Federacji Biotechnologii (PFB). Jak podkreślano na poniedziałkowej konferencji prasowej PFB w Warszawie, żywność z takich roślin jest bezpieczna dla zdrowia człowieka.
Kontrola produktów w zakresie zawartości GMO
Marcin Kawa | 2005-03-30 | @0
W dniach 8-30 listopada 2004 JHARS przeprowadziło kontrolę artykułów spożywczych pod kątem zawartości organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Kontrola wykazała, że izolaty i koncentraty białka sojowego oraz w mniejszym stopniu mąka sojowa i kukurydziana, były najczęściej wprowadzanymi na polski rynek artykułami rolno – spożywczymi potencjalnie zawierającymi produkt GMO.
Greenpeace wzywa do wstrzymania upraw GMO w Europie
Greenpeace | 2005-03-15 | @0
Ministrowie Środowiska krajów UE dyskutują nad żądaniem Austrii, by zakazać uprawy modyfikowanej genetycznie kukurydzy stworzonej przez firmę Monsanto, a oznaczanej symbolem MON810. Austria jest przeciwko dopuszczeniu do uprawy tej kukurydzy, ponieważ nie istnieje system monitoringu jej oddziaływania na środowisko, a także nie ma systemu prawnego, który dawałby wystarczającą ochronę rolnikom opowiadającym się za uprawami wolnymi od GMO.
Komunikat i informacja dotycząca kukurydzy MON 810
BioTechnolog.pl | 2005-02-21 | @5
W związku z licznymi, wpływającymi do Ministerstwa Środowiska pytaniami dotyczącymi m.in. możliwości wystąpienia przez Polskę na podstawie tzw. klauzuli bezpieczeństwa o niedopuszczenie na nasz rynek kukurydzy MON 810, przekazana została oficjalną informację Ministerstwa Środowiska w powyższej sprawie.
Otwarte źródło wiedzy w biotechnologii roślin
Filip Gołębiowski | 2005-02-13 | @0
W najnowszym numerze magazynu Nature ukazał się artykuł opisujący możliwość przeprowadzenia wektorowego transferu genów do roślin z wykorzystaniem innych niż Agrobacterium tumefaciens mikroorganizmów, a dokładnie symbiotyczne bakterie: Rhizobium, Sinorhizobium i Mesorhizobium (znane ze szkolnego przykładu symbiozy - tworzenia brodawek na korzeniach roślin motylkowych).
Protest Greenpeace przeciw GMO w Polsce
Marcin Kawa | 2005-02-11 | @0
Policja usunęła 30 działaczy organizacji "Greenpeace" sprzed Kancelarii Premiera. Pikietowali oni budynek, protestując przeciwko zezwoleniu na uprawę i sprzedaż w Polsce genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Akcja trwała 2 godziny. Kilku demonstrantów wspięło się po drabinach na balkon nad głównym wejściem do budynku i rozwiesiło transparent z hasłem "Stop GMO, póki nie jest za późno".
Wyniki raportu Greenpeace
Marcin Kawa | 2005-02-09 | @2
Z opublikowanego przez Greenpeace raportu dotyczący handlu produktami zawierającymi GMO na rynku europejskim wynika iż większość głównych spożywczych sieci detalicznych i producentów w Europie nie oferuje produktów i składników oznaczonych jako GMO. Spośród 60 firm, z którymi skontaktował się Greenpeace, 49 stosuje zasadę – żadnej biotechnologii na ich europejskich rynkach. Jednak już na innych rynkach – głównie amerykańskim - nie są tak restrykcyjne w tej kwestii, zasada "żadnej biotechnologii" nie obowiązuję.