Organizmy transgeniczne, GMO
Genetycznie zmodyfikowane goździki w wazonie
Izabela Klauza | 2007-06-04 | @0
Komisja Europejska zaaprobowała produkt australijskiej firmy biotechnologicznej Florigene wytwarzającej genetycznie zmodyfikowane goździki - Florigene Moonlite. Kwiaty te mają zmieniony, na drodze inżynierii genetycznej, kolor oraz są odporne na herbicydy. Producenci zapewniają również, że odmiana ma gen kodujący białka powodujące przedłużenie trwałości kwiatów po ich ścięciu.
Większe korzyści z transgenicznych liści
Izabela Klauza | 2007-05-28 | @0
Niemieccy naukowcy opracowali metodę lepszego wykorzystania roślin transgenicznych, z których są produkowane, następnie wyizolowane i oczyszczone związki wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Lepsza i szybsza metoda oczyszczania białek pozwoli na uzyskanie ich w większej ilości, przy niższych kosztach niż obecnie znane metody.
Bakteria Asaia bronią przeciwko malarii?
Marta Pieszko | 2007-05-20 | @0
Naukowcy z Włoch zidentyfikowali potencjalną broń przeciwko malarii – bakterię żyjącą we wnętrzu rozprzestrzeniających chorobę komarów – Asaia. Bakteria ta, po modyfikacji genetycznej, mogłaby atakować pasożyty wywołujące malarię, w momencie ich wnikania do organizmu komara.
Co polscy rolnicy sądzą o GMO? - konferencja prasowa
NAP | 2007-03-01 | @1
W dniu 28 lutego 2007 w Pałacu Staszica – PAN Polska Federacja Biotechnologii we współpracy z International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA) zorganizowały konferencję prasową, której gościem specjalnym był Prezydent ISAAA – Clive James.
Ludzka insulina z krowiego mleka
Izabela Klauza | 2007-04-25 | @6
Argentyńscy naukowcy podali do wiadomości, że udało im się wyhodować transgeniczne krowy, które wydzielają razem z mlekiem ludzki hormon - insulinę. Taki sposób produkcji ma zmniejszyć koszty nawet do 30%. W dzisiejszych czasach wraz ze zwiększającą się zachorowalnością na cukrzycę zwiększa się również zapotrzebowanie na hormon obniżając poziom cukru we krwi - insulinę.
Mysz z ludzkim wzrokiem
Paweł Szablewski | 2007-04-05 | @3
Mysz nauczyła się rozpoznawać barwę czerwoną, po otrzymaniu dodatkowego, ludzkiego genu odpowiedzialnego za rozpoznawanie tego koloru. Gryzonie te naturalnie nie potrafią rozpoznawać barwy czerwonej. Co najciekawsze do zmiany tej dostosował się mózg gryzonia, pozwalając reagować na dodatkowy kolor.
Transgeniczny komar sposobem na malarię?
Karol Szulc | 2007-03-29 | @9
Udało się zmodyfikować genetycznie komary tak aby nie były zdolne do przenoszenia zarodźca malarii. Naukowcy mają nadzieję, że po uwolnieniu ich do środowiska naturalnego byłyby w stanie zdominować populację naturalnie występujących odmian przyczyniających się do rozprzestrzeniania tej śmiertelnej choroby.
Bezpieczniejsze GMO bez transgenu?
Katarzyna Kopka | 2007-03-21 | @1
Ludzie na całym świecie wciąż są pełni obaw związanych z uprawami roślin genetycznie modyfikowanych oraz przepływem genów pomiędzy roślinami GM a roślinami niemodyfikowanymi genetycznie. Zapewnienie bezpieczeństwa na tym polu niewątpliwie jest jednym z największych wyzwań dla naukowców. Jak udaje im się go rozwiązać? Właśnie opracowano nową technologię "GM-gene-deletor", która pozwala na wycięcie transgenu wprowadzonego uprzednio do rośliny. Bezspornie jest to wielki krok w genetyce roślin, który nie tylko daje szeroki wachlarz korzyści zarówno dla hodowców roślin, jak i konsumentów. Jest to również technologia mająca zapewnić ochronę przed ewentualnymi niepożądanymi efektami ze strony GM. Czy zadowoli przeciwników GMO?
Kontrowersyjne GMO
Izabela Klauza | 2007-03-20 | @0
Ostatni tydzień dostarczył nam wielu wrażeń, jeśli chodzi o gałąź przemysłu GMO (Genetycznie Modyfikowane Organizmy), szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim dwa przypadki: modyfikowanej kukurydzy (kontrowersje dotyczące bezpieczeństwa produktu GMO) oraz ryżu długoziarnistego (tu z kolei niedomówienia są natury biznesowej i praw autorskich).
Ryż z ludzkimi genami na biegunkę?
Marta Pieszko | 2007-03-03 | @2
Ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) dało zielone światło pierwszej komercjalnej produkcji ryżu zawierającego ludzkie geny. Dzięki modyfikacji w ziarnach produkowane są ludzkie białka odpornościowe.