ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

Prebiotyk

składnik obecny lub wprowadzany do pożywienia w celu stymulacji rozwoju korzystnej mikroflory jelita grubego.

Są to substancje, które nie są trawione przez enzymy człowieka, zatem docierają do jelita grubego w swojej pierwotnej formie, gdzie wykorzystywane są przez pożądaną mikroflorę.
Do grupy prebiotyków zalicza się niektóre białka, tłuszcze, oligosacharydy i polisacharydy.
Prebiotyki powinny spełniać następujące wymagania:
- nie powinny ulegać trawieniu przez enzymy człowieka
- powinny stymulować wzrost pożądanej mikroflory (głównie bifidobakterii)
- powinny być łatwe do uzyskania na skalę przemysłową.