ArtykułyGMOSłownikPracaStudiaForum
Aktualności:Organizmy transgeniczne, GMOKlonowanieKomórki macierzysteNowotwory, rakWirusologia, HIV, AIDSGenetykaMedycyna i fizjologiaAktualności biotechnologiczneBiobiznes

SAR

systemiczna odporność nabyta roślin. Jest indukowana przez patogeny nekrotyzujące tkanki roślinne. SAR przebiega szlakiem sygnalnym kwasu salicylowego.

Pod jego wpływem uaktywnione zostają tzw. geny SAR prowadzące do produkcji białek związanych z powstaniem odporności – np. chitynazy niszczącej ściany komórkowe patogenów grzybowych. Wydzielany w miejscu inwazji kwas salicylowy przedostaje się do zdrowych części roślin powodując również tam powstanie odpornościowych białek. SAR jest więc niespecyficzna wobec patogena, wymaga upływu czasu między infekcją patogena a powstaniem odporności na odpowiednim poziomie, jest odpornością trwałą. Ze względu na aktywację wielu procesów związanych z patogenezą niemożliwe jest uodpornienie się patogenów na ten rodzaj odporności. Dzięki temu SAR, jako odporność naturalna, odgrywa znaczącą rolę w przetrwaniu roślin w przyrodzie.