Zboża odporniejsze na suszę
Filip Gołębiowski | 2004-12-02
Z przeprowadzonych badań wynika możliwość otrzymania odporniejszego na suszę zboża w wyniku zmniejszenia poziomu enzymu, syntazy ACC, która produkuje bezpośredni prekursor etylenu. Efektem jest obniżenie jego stężenia w tkankach.
Badaniach przeprowadzone zostały na kukurydzy, przez zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego (UCR ang. University of California, Riverside) we współpracy z firmą która zajmuje się produkcją i dostawcą nasion dla rolników. Autorzy sprawdzili tysiące roślin w poszukiwaniu takich, które zawierają defektywny enzym syntazę ACC (syntaza kwasu 1-amino-cyklopropano-1-karboksylowego). Zwracali przy tym szczególną uwagę na takie, które zawierają znacząco mniejszą ilość etylenu. Okazało się, że liście tej zmutowanej rośliny przez dłuższy czas pozostały sprawne i zachowywały aktywność fotosyntetyczną, niż pochodzące od niezmienionych organizmów. Dodatkowo, okazały się one być odporniejsze na działanie niekorzystnych warunków środowiska. Przy mniejszym stężeniu etylenu liście miały więcej chlorofilu niż pochodzące z kontroli, przez co, jak stwierdza profesor Gallie, mogą lepiej znosić warunki suszy.
Daniel R. Gallie, który przewodniczył projektowi twierdzi, że zwiększenie tolerancji na suszę u roślin uprawnych jest istotne ze względu na zmianę klimatu - przewidywane globalne ocieplenie, możliwe wystąpienie lokalnych susz.
Praca kalifornijskich naukowców ma się dopiero ukazać w najnowszym numerze The Plant Journal, a już stawiają oni kolejne pytanie - o to w jaki sposób etylen może regulować procesy wzrostu i rozwoju rośliny, takie jak tworzenie kwiatu, czy wydłużanie korzenia.
Etylen (C2H4) jest cząsteczką zaliczaną do fitohormonów, czyli hormonów roślinnych. Powstaje endogennie w ciągu reakcji prowadzącym od metioniny do etylenu. Jednym z enzymów biorących udział w tym szlaku jest syntaza ACC.
Etylen jest zaangażowany w regulację procesów fizjologicznych roślin, takich jak dojrzewanie owoców, kwitnienie, odcinanie liści, czy etiolacja.
Źródło: UCR.edu