Żywe kultury bakterii w… czekoladzie!
Gazeta.pl | 2005-06-03
Już niedługo trafią do polskich sklepów czekolady z żywymi kulturami bakterii kwasu mlekowego. Swój wynalazek opatentowali już naukowcy z Politechniki Łódzkiej. Celem badań było znalezienie takiego szczepu bakterii mlekowych, który wnosiłby do czekolady dodatkowe walory odżywcze.
Bakterie kwasu mlekowego to bardzo pożyteczne mikroorganizmy, naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Ułatwiają bowiem trawienie i regulują pracę przewodu pokarmowego. Zapobiegają i skutecznie leczą biegunki, zaparcia i niestrawności. Hamują rozwój w przewodzie pokarmowym groźnych chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców, a nawet salmonelli. Wykazują także działanie przeciwnowotworowe.
Trudność w uzyskaniu czekolady z bakteriami polegała na niekorzystnych warunkach dla ich rozwoju w czekoladzie – w przeciwieństwie do już doskonale znanych jogurtów z żywymi kulturami, gdzie rozwijają się bez problemu, tłuszcze i węglowodany z czekolady nie są dla nich dobrą pożywką.
Naukowcom z Zakładu Technologii Skrobi i Cukiernictwa oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej udało się dobrać taki szczep, który przeżywa w tych warunkach. Dodatkowo pozostaje aktywny nawet wtedy, gdy czekolada trzymana jest na półce, a nie w lodówce (bakterie te lepiej się mają w chłodzie). Te w temperaturze pokojowej przeżywają nawet do roku - mówi pomysłodawca badań - prof. Ewa Nebesny.
Naukowcy stworzyli dwa rodzaje wzbogaconych czekolad - zwykłą i dla diabetyków . Do tego możliwa jest też wersja mleczna i naturalna.
I co najważniejsze, wszystkie są zdrowe. - Żywe kultury bakterii mlekowych pomagają w trawieniu. - Jedna 100-gramowa tabliczka takiej czekolady zawiera tyle żywych komórek bakterii, ile litr jogurtu!
W wersji dla cukrzyków mają dodatkowo właściwości przeciwpróchnicze - wyjaśnia dr Dorota Żyżelewicz, koordynator badań.
Ten zdrowy wynalazek będzie można kupić w sklepach. - Naszą czekoladą zainteresowali się wytwórcy wyrobów cukierniczych - mówią z dumą łodzianie.
Cena czekolady nie powinna być wyższa niż zwykłych tabliczek. Jest też dobra wiadomość dla pań. W smakołyku nie ma więcej kalorii. Wręcz przeciwnie - wersja dla diabetyków, dzięki zamiennikowi sacharozy, ma o 15 proc. obniżoną wartość energetyczną.
Źródło: Gazeta.pl
Komentarze
Dekster | 2005-06-09 00:00:00
czekolada jest boska!!! a teraz bedzie można ją jeść i dbać o zdrowie jednicześnie! to najlepszy pomysł na jaki mozna było wpaść!! ciekawe kiedy pojawi sie czekolada która bedzie spalała kalorie i pomagała chudnąć! taka czekolada ala grejpfrut!! naukowcy!!! Macie co robić!!
kameleonik | 2005-06-11 00:00:00
juz ta czekolada jest moja spoko ,,wynalazek,, hehe mniammmm
medzik | 2005-06-14 00:00:00
taka czekoladka,to...:-)mniammmmm mniam...super sprawa
:-). Gratulacje pomysłu i teraz czekam na równie świetne.
Lolec | 2005-06-15 00:00:00
Spox,nareszcie cos porzadnego wymyslili? Tylko kiedy to trafi do naszych sklepów, za pare lat napewno.:)
wiktoria | 2005-06-21 00:00:00
dotychczas czekoladę polecało się na rozwolnienia, a teraz- jedna tabliczka jak litr jogurtu... czy ja wiem, chyba trzeba uważać, żeby nie zjeść za dużo :) to odbiera połowę przyjemności
damianfzm | 2006-01-13 00:00:00
Jogurty i Czekolady z toksycznymi bakteriami,
a ja mysle jak filtr zamontowac do kranu.:)?
batinek | 2007-03-03 00:00:00
nie no polacy mają łeb.. nie dość, że można się napychać czekoladą, to na dodatek jest zdrowa. zapobiega chorobom, jest dietetyczna i ma działanie przeciwnowotworowe.... ;];] opatentujta to chłopaki zbijecie kaske ;]
ja | 2009-02-16 16:06:28
i co z tą czekoladą? Mamy juz 2009 i cisza o niej!